Gyakran felmerülő Kérdések + Válaszok a Gyermek Immunerősítésről

Mi az immunrendszer?
Az immunrendszer a szervezet védekező rendszere, a szervezet egészségét és épségét biztosítja. Egy bonyolult és komplex védőbástyáról van szó, melynek feladata eltávolítani a szervezetbe kerülő baktériumokat és vírusokat, valamint felismerni a szervezetben megváltozott, az egészséget fenyegető sejteket.
Az immunrendszer működésében a fehérvérsejtek töltenek be alapvető feladatot: Két nagy típusok a falósejtek (fagociták) és az immunfolyamatok lefolyását és szabályozását végző limfociták.

Hogyan “tartsuk karban” immunrendszerünket?
Hasonló a kérdés ahhoz, hogy ‘Hogyan erősítsük immunrendszerünket?’ vagy ‘Mit tehetek egészségem érdekében?’
Az immunrendszer kulcsfontosságú az egészség fenntartásában. Sokan úgy beszélünk erről a rendszerről, mintha könnyen jellemezhető lenne. Az immunerősítést pedig egyesek gyakran úgy képzelik el, mintha izomtömeget kellene növelni, netán csökkenteni kellene a koleszterinszintet a vérben. A képlet ennél bonyolultabb! Megfelelő életvezetés, egészséges(ebb) táplálkozás, szükséges tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, antioxidánsok stb.) bevitele egyaránt szükséges ahhoz, hogy immunrendszerünk megfelelően működhessen.

Hogyan harcol az immunrendszer a betegségekkel szemben?
Az immunrendszer alapvető feladata ugyebár az,  hogy felismerje a betolakodókat, semlegesítse azokat, így biztosítva a szervezet ellenálló képességét. Az antigének (azok az anyagok amelyek immunválaszt indukálnak, pl. vírusok, baktériumok) felismerését követően az immunrendszer ellenanyagot termel, mozgósítja a kórokozókat semlegesíteni képes fehérvérsejteket. A fehérvérsejtek az immunrendszer szorgos katonái, a vérben keringve jutnak el a szervezet különböző pontjaira.

Az immunitás velünk született képesség?
Részben igen, hiszen már egy újszülött rendelkezik bizonyos mértékű (kezdetleges) immunitással – Ez a velünk született immunitás.
A kor előrehaladtával ahogy a gyermek immunrendszere is fejlődik, egyre inkább kölcsönhatásba lép környezetével, találkozik újabb és újabb kórokozókkal, melyekkel szemben szépen lassan egyre eredményesebben fog védekezni: Ezt nevezzük szerzett immunitásnak.

Melyek az immunrendszer szervei?gyik

  • Elsődleges vagy központi nyirokszervek: csontvelő és csecsemőmirigy
  • Másodlagos vagy perifériás nyirokszervek a kórokozók lehetséges behatolási útvonalain. A következő szerveket sorolhatjuk ide: lép, a test számos pontján fellelhető nyirokcsomók, tápcsatorna, bőr (mentén elhelyezkedő nyirokszövet), légúti nyálkahártya, húgyivarszervi nyálkahártya, mandulák.

Milyen táplálékokkal erősíthető az immunrendszer?
A megfelelő étrend segíthet a védekező képesség megőrzésében. Az immunrendszernek ugyanis szüksége van számos tápanyagra (fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok stb.), melyek pótlásáról táplálkozással gondoskodhatunk. A zöldségek és gyümölcsök, a tengeri halak, a húsfélék mértékletes fogyasztásával biztosítható a szükséges tápanyagbevitel, akár teljes mértékben is.
Nem véletlen, hogy az alultáplált egyének, vagy az étrendjükbe jellemzően 1 vagy 2 élelmiszert fogyasztók fogékonyabbak a betegségekkel szemben.

Ne feledjük el, hogy étrend-kiegészítők széles palettájáról is válogathatunk, a különböző egészségjavító készítmények közül.

Hatásosak a táplálék kiegészítők?
Az étrendi kiegészítőkről beszélünk, fogyasztásuk mindenképpen az előnyünkre válhat. Különösen gyermekkorban. és idős korban vehetjük nagy hasznát 1-1 multivitamin készítménynek, vagy ásványi anyag tablettának!
Hogy miért főleg ebben a 2 életkori szakaszban? – A gyermekek immunrendszere még nem kifejlett, az időseké pedig már nem nevezhető annak!

Ugyanakkor érdemes(ebb) lehet szétnézni a gyógynövények értékes és természetes kivonatai között. Ezek a készítmények amellett hogy megőrzik az alapul szolgáló mondjuk gyümölcs minden jellegzetességét, fontos bioaktív tápanyagok egész sorát tartalmazhatják!
Gyermekkorban nagy segítség lehet a következő 10+1 természetes étrend-kiegészítő fogyasztása! >>>

A kevés alvás valóban elnyomhatja az immunrendszer működését?
Valóban, bár meg kell jegyezni, hogy aki csak 1-2 éjszakát nem képes átaludni egyhuzamban az még nem feltétlen lesz beteg…

Csak a kórokozók fenyegetik az immunrendszert?
A legnagyobb veszélyt ugyan a mikroorganizmusok jelentik, de természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a már fentebb is említett alváshiány, a stressz, bizonyos gyógyszeres kezelések, vagy a túlterheltség is visszavetheti immunrendszerünk munkáját.
A gyenge immunrendszer okairól bővebben is tájékozódhat >>>

Miért válasszak természetes immunerősítőket?
Az olyan természetes étrend-kiegészítők, mint amilyenekkel honlapunkon is találkozhat hozzáadott adalékanyagokat nem tartalmaznak, tudományosan és nagy műgonddal előállított formulák. Fogyasztásuk biztonságosnak mondható, amennyiben betartjuk az előírtakat. Az ilyen étrend-kiegészítők maximálisan megőrzik a gyógynövények, gyümölcsök értékes jellemzőit és összetevőit. Komplex és összetett egészségjavító hatásokkal jellemezhetőek.
Olvasson tovább a témában! >>>